Familiebedrijf

Nog een schoolweek en dan is het kerstvakantie. Gelukkig is het die laatste week altijd loeidruk. De ontspanning komt dan des te harder binnen, zal ik maar zeggen. 's Avonds om half 6 krijg ik een appje: 'Ik ga bakken bij S'. Oh ja, cakejes bakken voor school dat is wat ik gisteren hoorde, maar blijkbaar niet heb opgeslagen. Een half uur later staat ze bij mij in de keuken. ‘Dat gaat snel, die cakejes’, grap ik nog. 'Nee, we gaan straks hier bakken', zegt ze. 'Gezellig', zeg ik nog. 

 

Inleiding in de economie
Met vriendinnetjes runt ze sinds een paar weekjes een heuse bakery. Niet  vrijwillig. De hoogtijdagen van het knoeien met fondant  en onze gesprekken over het meest irritante cupcakekid van Cupcake World zijn voorbij. Nee, nu is het voor het vak Economie, waarvoor ze een eigen bedrijf moet opzetten. 'Het is wel oké', zoals ze het zelf zegt. Ik denk alleen, je moest eens weten hoe wij vroeger kennismaakten met het vak: Bruto Nationaal Product, handelsoverschot en Keynes. Dat is een vakantie op de Malediven versus een kampeervakantie op een boerencamping in Duitsland. Maar sommige gedachten, heb ik inmiddels geleerd -  kun je maar beter niet uitspreken.

 

Bakfestijn

Na het eten begint het bakfestijn. Op het aanrecht staat inmiddels een indrukwekkende hoeveelheid grondstoffen: dozen kant-en klaarmixen, room, en fondant in de meest afzichtelijke kleuren. ‘Mam, waar zijn de eieren?' vraagt ze. ‘Oh, die zaten door het eten’, zeg ik. Mmm, even een tegenvaller. Vriendinnetje geappt. Ze probeert het nog een keer: ‘Mam, is dit alle boter?’ Ze wacht het antwoord niet eens af en appt er meteen op los.


Als haar vriendinnetje er is, hoor ik een - voor mij onbekende - artiest wanhopige pogingen doen om te zingen. Verder veel gegiechel en een continue stroom bliepjes. Er zijn die dag blijkbaar belangrijke dingen gebeurd. Na een uur komen de eerste cupcakes gezond en wel uit de oven. En dan is het ineens vijf voor negen. Haar vriendinnetje kijkt verschrikt op; ze moet naar huis. Op het aanrecht liggen dan tientallen kale cupcakes, wachtend op hun kerstboom met ballen. De bakery wordt voor even een echt familiebedrijf.  Rond de klok van 11 uur vraag ik tussen neus en lippen door wanneer mijn salaris wordt gestort. Die vraag komt haar vast bekend voor.

Maak jouw eigen website met JouwWeb